Z dovolené se prý vracíme unavení. Co s tím?

24. 07. 2013 8:40:04
Dvě třetiny Čechů se vracejí z dovolené, aniž by si odpočinuly. Tímto průzkumem se včera zviditelnil jeden webový portál. Když porovnám výsledky průzkumu, které odvysílala například Česká televize, s vlastními zkušenostmi z naší cestovní kanceláře, vlastně se není čemu divit. Nechci, aby to znělo cynicky, ale ti, kdo v průzkumu zaškrtli „neodpočinul/a jsem si“, si za to mohou z velké části sami.

Ponechme stranou, do jaké míry byl průzkum reprezentativní. Každopádně identifikoval tři hlavní příčiny této situace, která se zdá být alarmující. Vinu podle něj nese zkracování dovolené ze čtrnáctidenních na týdenní pobyty, moderní technologie, které člověka udržují v kontaktu s prací, a také nadměrná očekávání s dovolenou spojená.

Kvůli tomu všemu se ještě před pěti lety vracelo z dovolené zrelaxovaných 39 procent Čechů, v roce 2010 už jen 34 procent a loni pouze 28 procent.

Prvním viníkem je podle průzkumu trend zkracování dovolené ze čtrnáctidenních na týdenní pobyty. O tom, že i psychologové doporučují pro optimální relaxaci alespoň jednu dvoutýdenní dovolenou ročně, jsem už psal ostatně zde. Navzdory tomu ale pracovníci a smluvní prodejci naší CK letos opět zaznamenali další nárůst zájmu o pobyty u moře trvající pouze týden na úkor dříve populárních čtrnáctidenních. Zlatou střední cestu představují zájezdy trvající 11 či 12 dnů, které stále v poptávce dominují. To padá na vrub celkové ekonomické situaci: kratší zájezd je samozřejmě levnější, spousta ekonomicky aktivních lidí si navíc podle mne prostě netroufne přerušit práci na delší dobu.

Mám ale jednu zkušenost, která se v průzkumu neobjevila. Čím dál víc našich klientů, kteří dřív kupovali jeden čtrnáctidenní zájezd ročně, si teď tyhle „zkrácené“ koupí dva. Značná část dovolenkářů s námi cestuje opakovaně už roky, takže takový trend není nijak obtížné vysledovat.

Pak jsou tu ale zmíněné technologie, které člověku nedovolí „vypnout“ ani v blízkosti pláže, a také nereálná očekávání. To už se stavem ekonomiky nesouvisí.

Zkušení cestovatelé se při koupi zájezdu živě zajímají, jaké služby budou mít v jeho ceně, tedy na místě pobytu zdarma. Takový gratis přístup do wellness centra je vítaným bonusem, pokud ale hotel nic podobného nenabízí ani za poplatek, výběr dovolené to nijak zásadně neovlivní. Zato internetové připojení je věc naprosto klíčová, a to bez ohledu na cenu. Když pak po večerech prohlížíte své oblíbené stránky, dost možná vám padne oko i na nějaký ten pracovní email.

A o nereálných očekáváních by se daly psát doslova romány. Takže jen stručně zopakuji starou pravdu. Ve tříhvězdičkovém hotelu prostě nedostanete stejné služby jako v pětihvězdičkovém.

To však vůbec neznamená, že „tříhvězdičková“ dovolená nemůže být krásná! Jen si musíte předem ujasnit, co od ní můžete reálně očekávat.

Autor: Petr Šatný | středa 24.7.2013 8:40 | karma článku: 11.02 | přečteno: 858x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 481 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1176

Petr Šatný - marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria, jedné z největších ck na našem trhu. Milovník cestování, který měl to štěstí, že se pro něj koníček stal prací a práce koníčkem

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...